Diskografija

ALBUMI
P.S.O. (2005.)
Macedonia Fresh (2008.)
Song About My Song (2009.)
Luboyna in Live (2010.)
Luboyna Brass Fantasy“ (2012.)
Wedding songs (tursko izdanje)
Unextinguished Hearths (2013.)
Sherbet Luboyna (2015.)
Radio Luboyna (2016.)

KOMPILACIJE
Jump in three/eights, kompilacija s koncerata održanih u studiju Radija 103
If I’m Going to Bitola
Buddha Luxury vol. 1 (2016.)

Mp3
Ljubojna - Kaj me sretna

LJUBOJNA

Ljubojna ili "ljubav" i "borba", jedan je od najistaknutijih i najreprezentativnijih bendova u regiji koji donosi, na autentičan način, puls makedonskog glazbenog ritma ne samo u ono što se naziva urbanom glazbom, već i u široki svjetski glazbeni korpus. Ljubojna nije samo zvučno ime. To je ideja koja je stvorila izvanredan zvuk iz zaboravljene glazbe i postala jezgra oko koje gravitiraju mnogi glazbenici, i iz koje mlađa publika crpi svoju inspiraciju. Grupa stvara glazbu sa svom svojom strasti, entuzijazmom i žestinom koje se izražavaju kroz glazbu kao univerzalni materinji jezik. Kao rezultat toga, glazba je otkrila kozmopolitski kȏd koji bend nosi u sebi. Ljubojna izvodi svoju glazbu vrlo strastveno. Igra se energijom rock benda u svim njegovim oblicima: tradicionalnom, klasičnom, popularnom i eksperimentalnom. Glazba se izražava glasom Vere Miloševske (među glazbenim kritičarima također poznata i kao "Vera slavuj") koja je zajedno s Oliverom Josifovskim (basist, skladatelj i producent Ljubojne) posljednjih 15 godina prepoznata kao brand benda i sinonim za Ljubojnu. Eksperimentirajući i istražujući, Ljubojna stalno iznova osvježava glazbu, održavajući svoj zvuk modernim, moćnim, elegantnim i energičnim.

Glazba Ljubojne sinteza je svih izražajnih i elegijskih emocija i zvukova radosti, tuge, euforije, intenzivnosti, "chill-outa", popa, strasti, funka, soula, folka, orijenta, trbušnog plesa, jazza… Luboyna Brass Fantasy ili LBF nisu Balkan beat. To je super energično glazbeno putovanje diljem svijeta gdje su razni glazbeni stilovi spojili najudaljenije zemljopisne lokacije. Ono što ovo putovanje čini moćnim i autentičnim jest to što se gnijezdi u glazbenom koncentratu u samom srcu Balkana, na mediteranski način, što ga čini "sunčanim" i "aromatičnim".

Ljubojnu čine dva potpornja, idealna kombinacija inspirativnog vokala (Vera Miloševska) i znatiželjnog skladatelja (Oliver Josifovski). Oboje su zaljubljenici u glazbu koji imaju različitu pozadinu i koji su prešli različite putove kako bi došli do ovoga što čine danas.

Vera Miloševska rođena je 10.12.1977. u Skopju i, prema vlastitom priznanju, pjeva još od malena. Počevši s osam godina u dječjem zboru, a potom i u ženskom zboru koji je vodio maestro Zapro Zaprov, poznat po svojoj disciplini i tehnikama pjevanja, obrazovala se za klasično pjevanje. Slušajući svoje bake dok su pjevale tradicionalne makedonske pjesme, kasnije joj se budi i drugačiji impuls, i otkriva druge glazbene dimenzije. Osjećala je to kao da prvi put otkriva Beethovena i svu suštinu glazbe. Taj ju je osjećaj zaokupio i slijedio ju je do trenutka kada je upoznala nekoliko mladih ljudi koji su u to vrijeme poticali reforme i promjene u makedonskoj glazbenoj misli i ideji. To su bili članovi orkestra "Pece Atanasovski" (učenici najvećeg gajdaškog virtuoza Pece Atanasovskog) koji su pozvali pjevače da se pridruže orkestru, i s kojima će raditi do 1999. godine kada je grupa snimila svoj prvi album.

Sastanak sa slavnom pjevačicom Vanjom Lazarovom tijekom njene suradnje s orkestrom bio je presudan za budućnost karijere Vere Miloševske. Slijedeći primjer Lazarove, uspjela je stvoriti autentičan, mek i prepoznatljiv glas koji je postao vodeći brand u suvremenom makedonskom pjevanju, te je izazvao preokret na makedonskoj sceni općenito. Bila je nadahnuta Lazarovom, i ispreplela je najosnovnije i najvažnije karakteristike njenog pjevanja sa svojim vlastitim, tamo gdje "interpretacija odražava stanje duše".

Njezina karijera nastavlja se s francuskom plesnom tvrtkom, kojom rukovodi koreograf Jean-Francois Douroure, s kojom radi i obilazi zapadnu Europu sljedeće dvije godine. Tijekom jednog od tih nastupa upoznala je Olivera Josifovskog koji je u to vrijeme bio student glazbenog konzervatorija u Sofiji, i s kojim će kasnije započeti zajedničku glazbenu avanturu.

Oliver Josifovski rođen je 13.12.1973. godine u Bitolju, u obitelji bubnjara s dugom i slavnom poviješću koja seže nekoliko desetljeća u prošlost. Svira bubnjeve od svoje pete godine i sudjelovao je u glazbenim proslavama koje su se događale u slavnoj četvrti Bair Maalo gdje je odrastao. Energija i prirodna okolina glazbe u mjestu odrastanja postat će njegov kreativni bunar iz kojeg će izvlačiti svoju inspiraciju.

Godine 1997. započinje studij glazbe u Sofiji, na odsjeku za pop i jazz glazbu gdje će diplomirati na kontrabasu kao svom primarnom instrument. Vrlo brzo će postati član nekoliko bendova u kojima će početi stvarati svoje prve skladbe. S Verom će dijeliti istu glad za glazbom i istu inspiraciju za novu kreativnu glazbenu misao.

Sa sličnim jakim dojmovima i idejama, 2001. godine formiraju Ljubojnu, a 2005. godine snimaju svoj debitantski album pod nazivom "Parite se Otepuvačka" ("Novac je ubojstvo"). Od tog trenutka Ljubojna se pretvara u pravi glazbeni laboratorij inspiriran makedonskom glazbom, ali će se posvetiti i njenom širenju i obogaćivanju.

Godine 2012. Vera Miloševska izabrana je među 12 najboljih vokala s Balkana koji su sudjelovali u projektu "Les femmes des Balkans" Vijeća za regionalnu suradnju.

Ljubojnina glazba i estetika koju je stvarala tijekom godina polako i strpljivo preuzimaju panteon makedonske glazbene umjetnosti i kulture, te stvaraju novi val i novu vrstu izražavanja makedonske popularne glazbe. Ljubojna predstavlja rasadnik za "razvoj" glazbenika okupljenih oko benda, i inspirirala je i uvela mnoge mlađe generacije u ideju glazbe koja se neprestano regenerira.

Linkovi

YouTube
Facebook